Test żywotności nasion

Gdy znajdziemy w piwnicy lub w garażu stare nasiona to nie wyrzucajmy ich od razu. To, że data na opakowaniu mówi, o upływie daty przydatności do wysiewu nie oznacza wcale, że już nic z nich nie będzie.

Siew starych nasion jest czasem bezcelowe, kosztuje nas to trochę zachodu i naszego cennego czasu. Już mamy nadzieję, że będziemy cieszyć się plonami, a tu nic nie wschodzi. Wtedy idziemy do sklepu i kupujemy nowe nasiona i zaczynamy pracę od początku. Nie musi tak być. Wystarczy, że zrobimy test na żywotność nasion .

Można to w bardzo łatwy sposób sprawdzić.

Żeby zrobić  prosty test żywotności należy przygotować talerz, jednorazowy ręcznik kuchenny lub watę kosmetyczną, folię spożywczą oraz co najważniejsze nasiona, które chcemy sprawdzić.  Test ten odpowie czy warto w ogóle wysiewać nasiona.  Jeśli tylko niewielki procent nasion wykiełkują, trzeba siać większą liczbę, aby zapewnić przyzwoity plon. Dla różnych gatunków roślin jest inny czas kiełkowania nasion. Najlepiej przyjąć 14 dniowy czas na obserwację.

.


Jak to robimy?

Bez tytułuj1 Wykładamy kawałek jednorazowego ręcznika kuchennego na talerzyk lub styropianową tackę  , następnie go zwilżamy, wysiewamy próbkę starego materiału siewnego w poszczególnych rzędach w celu ułatwienia identyfikacji. Najlepiej żeby nasion było na tyle żeby na tej podstawie stwierdzić czy procent wschodów będzie dla nas satysfakcjonujący. Każdy z rzędów numerujemy i tworzymy listę na kartce.

371002 Przykrywamy talerz z materiałem kontrolnym. Najlepiej użyć do tego folię spożywczą, a następnie umieścić w ciepłym, ciemnym pomieszczeniu . Upewnij się, że ręcznik pozostaje wilgotny i regularnie sprawdzać oznaki kiełkowania, odnotowując datę, kiedy pojawiają się pierwsze kiełki.

Bez tytułu3 Czasy kiełkowania różnić pomiędzy roślinami, ale po dwóch tygodniach nasiona, które miały wykiełkować to już to zrobiły. Pozostałe uznajemy za martwe.  Liczymy skiełkowane nasiona. Jeżeli jest ich połowa to mamy 50/50 % szans na udany plon. Jeżeli procent skiełkowań jest mniejszy to po prostu wysiejmy więcej nasion dla lepszego plonu. Jeżeli nasiona nie wykiełkowały lub wschodów jest bardzo mało to możemy uznać je za martwe i nie opłaca nam się ich wysiewać.

Udanego testowania 🙂

Krakowski Ogrodnik

 

Albuca spiralis – ciekawa roślina o pokręconych liściach

Albuca spiralis 'Frizzle Sizzle' httpisladelpescado.com
Albuca spiralis ‚Frizzle Sizzle’ httpisladelpescado.com

Albuca spiralis – jest to naprawdę niezwykle, piękna i rzadka roślina, którą mam na oku od wielu miesięcy ale jeszcze nie spotkałem jej nigdzie w sprzedaży. Ten mały i niezwykły gatunek rośliny cebulowej  należy do rodziny Hiacyntowatych.  Pochodzi z pustynnych terenów RPA. Zasługuje na szczególną uwagę dzięki  swoim  niezwykłym  spiralnym liściom , które przypominają poskręcany szczypior lub trawę. Ta roślina nawet gdy nie kwitnie zachwyca.
Okres wegetacji tej rośliny przypada zimą, wytwarza w tym czasie rozetę spiralnych liści w kształcie korkociągów, a następnie

Albuca spiralis źródło : httpivynettle.wordpress.com20110522oooh-shiny-curly
Albuca spiralis źródło : httpivynettle.wordpress.com20110522oooh-shiny-curly

zakwita zwłaszcza gdy rośnie w suchym podłożu w dobrze nasłonecznionym miejscu.  Im więcej słońca, tym więcej „loków”  . 

kwiat z bliska cityjungle.blog47.fc2.com
kwiat z bliska cityjungle.blog47.fc2.com
Kwiatostan fotografie54.wordpress.com
Kwiatostan fotografie54.wordpress.com

Kwiaty Albuca spiralis są raczej niepozorne, drobne, w kształcie dzwonków. Te zielonkawo-żółte kwiaty pojawiają się pod koniec zimy i nadal kwitną aż do końca wiosny. Pęd kwiatostanowy może dorastać nawet do 50 cm wysokości.

W okresie lata roślina przechodzi w stan uśpienia. Spiralne liście zamierają, a cebula nie wykazuje oznak życia. W tym czasie rośliny wymaga zaledwie niewielkiej ilość wody.

Rozwijające się kwiaty na pędzie u Albuca spiraliscityjungle.blog47.fc2.com
Rozwijające się kwiaty na pędzie u Albuca spiraliscityjungle.blog47.fc2.com

Można sadzić ją w płaskich, płytkich pojemnikach i doniczkach. Podczas spoczynku cebuli możemy na powierzchni podłoża wysypać drobnego żwiru.  Nie ma specjalnych wymagań co do podłoża. Może być to ziemia uniwersalna do roślin doniczkowych z domieszką piasku.  Ta roślina podczas uprawy potrzebuje dobrego drenażu, można na dno doniczki wysypać warstwę keramzytu.

Cebulę sadzimy tak aby lekko wystawała ponad linię podłoża.

Gdy zaobserwujemy pierwsze oznaki rozpoczęcia wegetacji możemy zwiększyć podlewanie. Kiedy zaczną pojawiać się liście możemy również nawozić Albuca spiralis nawozem do roślin kwitnących lub specjalnym nawozem do roślin cebulowych. Jest to bardzo ważne głównie pojawienia się pędu kwiatowego, w tym czasie roślina ma duże potrzeby pokarmowe.

 W naszym klimacie musi być uprawiana w pomieszczeniach, w okresie lata możemy wystawiać ją na zewnątrz  i trzymać w zacisznym miejscu gdzie nie będzie narażona na niekorzystne warunki pogodowe. Przed nadejściem przymrozków przenosimy ją do ciepłego i jasnego pomieszczenia na okres zimowania dzięki czemu  odwdzięczy nam się efektownymi spiralnymi liśćmi.

Krakowski Ogrodnik

www.mpgarden.pl

UPRAWA SKRZYDŁOKWIATU W DOMU

201402011114Pielęgnacja: 
Skrzydłokwiat lubi stanowiska jasne, osłonięte od bezpośrednich promieni słonecznych oraz przeciągów. Podczas kwitnienia można ustawić go w cieniu. Optymalna temperatura wynosi latem podczas kwitnienia około 20 stopni C (maksymalnie 27 stopni przy częstym zraszaniu) zaś zimą podczas spoczynku około 17 stopni C
Skrzydłokwiat podlewamy latem 2-3 razy w tygodniu (gleba powinna być cały czas wilgotna) i zraszamy. Zimą należy ograniczyć podlewanie, chyba że mamy gorące pomieszczenia a on soi przy grzejniku wtedy jednak zwiększamy podlewanie, tak aby podłoże było cały czas wilgotne. Z uwagi na fakt że roślina ta lubi wysoką wilgotność powietrza dobrze jest go postawić na dużej podstawce z wodą i kamieniami lub keramzytem, tak, aby woda nie dotykała bezpośrednio do doniczki. Jest to ważne szczególnie zimą, kiedy powietrze jest suche od mrozów i ogrzewania.
Nawożenie wykonujemy podczas kwitnienia, latem należy nawozić roślinę co 2-4 tygodnie płynnym nawozem wieloskładnikowym do roślin kwitnących. Zimą nie nawozimy skrzydłokwiatów.
Skrzydłokwiat standardowo przesadza się na wiosnę co około 2-3 lata do doniczki o rozmiar większej. Ziemia powinna być przepuszczalna, próchnicza, luźna. W tym czasie możemy podzielić roślinę na mniejsze fragmenty i porozsadzać.
Rozmnażanie polega na podziale bryły korzeniowej. Dzielimy kłącza ostrożnie, aby nie uszkodzić korzeni. Sadzonki sadzimy w małych pojemnikach i przykrywamy słoikami lub folią. Należy pamiętać, aby młode rośliny miały cały czas wilgotną ziemię.
Można podzielić roślinę na większe kawałki wtedy uzyskamy dorosłe już okazy Skrzydłokwiatu.

CHOROBY:

  • Brązowe liście – mogą być spowodowane przelaniem rośliny. Należy ją nieco przesuszyć a w przyszłości rzadziej podlewać. Jeśli tylko końce liści są brązowe to może oznaczać że stosujemy za dużo nawozu.
  • Zasychanie liści – zbyt suche powietrze (nie może stać w pobliżu kaloryfera), zbytni przeciąg lub zbyt wysoka temperatura.
  • Brązowe plamki na kwiatach – mogą świadczyć o złej wodzie używanej do podlewania. Skrzydłokwiat należy podlewać wodą odstaną.

Ciekawostka:
Skrzydłokwiat ma zdolność do oczyszczania powietrza z substancji toksycznych. Roślina ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i dobre samopoczucie osób przebywających w pomieszczeniach gdzie rosną te rośliny.

Liczi chińskie – uprawa

W związku z rozpoczynającym się sezonem na Liczi, tradycyjnie zachęcam do eksperymentowania z uprawą nietypowych roślin.

Nasiona liczi bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania. Podczas wysiewu trzeba pamiętać, aby ziemia nie ulegała przesuszeniu, a pojemnik nie był narażony na zimno. Przed posadzeniem nasiona liczi należny moczyć w ciepłej wodzie (30 st. wystarczy) przez 24-48 godzin lub po prostu bezpośrednio po zjedzeniu owocu. Nasiono najlepiej sadzić poziomo około 2-3 cm pod ziemią wczesną wiosną w torfie z piaskiem i perlitem w stosunku 3:1:1, nie podlewać zbyt obficie, doniczkę ustawić w ciepłym, jasnym miejscu, można na nią nałożyć plastikowy pojemnik lub folię z paroma niewielkimi otworami w celu przyspieszenia kiełkowania, który zdejmujemy po wykiełkowaniu. Kiełkowanie następuje po 3-6 tygodniach. Liczi potrzebuje minimalnej temperatury wynoszącej 10°C.

541970_482285845142781_1483396436_nLiczi lubi ciepło i dużą wilgotność powietrza. Źle znosi upał, brak wilgoci powietrza, twardą wodę wodociągową, zasolenie gleby i niskie temperatury. 480324_519939068044125_669680249_nMoże rosnąć w glebie lekko zasadowej (zwykła, sklepowa ziemia do kwiatów), ale w naturalnym środowisku rośnie w południowych chińskich lasach, więc woli gleby kwaśne o pH 5.0-6.5, a w glebie zasadowej mogą pojawiać się problemy z usychaniem końcówek liści. Nie znosi przemoczenia (najlepiej podlewać 2-3 razy w tygodniu, niezbyt obficie), nie lubi wiatru, lubi natomiast częste zraszanie liści. Do podlewania najlepiej używać mieszanki wody przegotowanej i kranowej w proporcji 1:1, przy czym należy uzupełniać braki w wodzie przegotowanej związków potrzebnych do wzrostu nawożeniem lub zakwaszać specjalnymi preparatami wodę kranową. Liczi potrzebuje dużo światła równomiernie rozproszonego. Jeśli liczi stoi zwrócone do światła tylko jedną stroną, należy co kilka tygodni obracać je. Zimą wymaga doświetlania. Co roku korzenie liczi mogą zostać lekko przycięte, nawet jeśli przesadzamy roślinę do większego pojemnika. Gdy korzenie u liczi uprawianego w pojemniku rozrosną się zbyt gęsto, przestaną oddychać, nie będą przyswajać efektywnie wody i składników odżywczych, co może na dłuższą metę zabić liczi.

Krakowski Ogrodnik

Co to jest zimowy melon?

Chiński melon zimowy, lub po prostu melon zimowy (Benincasa hispidia)  możemy znaleźć pod różnymi nazwami tj. np.: biały arbuz, biała dynia, woskowata dynia, beninkaza szorstka, beninkaza woskodajna, woszcza szorstka.  Często ludność rejonów w jakich jest uprawiany i spożywany warunkuje jego nazwę. Najczęściej jednak wykorzystuje się jedną – melon zimowy, może dlatego że wyglądem przypomina oszronionego melona.

Czym tak naprawdę jest?

Owoce przygotwane do sprzedaży.
Owoce przygotwane do sprzedaży.

 Należy do rodziny Dyniowatych, do tej samej co np. ogórek, cukinia czy dynia .  Plantacje melonów zimowych znajdują się w Azji głównie w Chinach, Wietnamie i Japoni oraz w gospodarstwach na południu Florydy, również na zbliżonych klimatycznie obszarach Stanów Zjednoczonych Jest to jedna z jadalnych odmian melona. Owoce mają grubą, twardą pokrytą woskowym nalotem skórę, dzięki czemu wolniej dojrzewają i nadają się do długiego przechowywania. W chłodnym i suchym miejscu może to trwać nawet do 6-12 miesięcy. 

Owoce melona zimowego mają kulisty lub owalny kształt. Dorastają nawet do 60 cm długości lub średnicy, wszystko zależy od tego jaki przyjmą kształt. Przypominający arbuza, cukinie, przerośniętego ogórka czy dynie skojarzeń jest wiele. Skóra owoców jest gładka, o zielonej, żółtej lub białej barwie.  Miąższ jest mięsisty, jędrny z dużą ilością małych nasion. Jego kolor może być zielonkawy albo pomarańczowy. Jest mniej aromatyczny i słodki w porównaniu do innych znanych Nam melonów. Smakuje podobnie do cukinii.  Można zaryzykować określenie mdły. Liście są duże szorstkie, ząbkowate i zielone podobne do liści ogórka. Pędy płożą się po podłożu i bardzo szybko przyrastają.

Kwiat melona zimowego http://www.botanic.jp/
Kwiat melona zimowego http://www.botanic.jp/

 

Liście melona zimowego bardzo podobne do liści ogórka lub dyni http://www.botanic.jp/
Liście melona zimowego bardzo podobne do liści ogórka lub dyni http://www.botanic.jp/

 

Owoc cały i w przekroju http://365wholfoods.blogspot.com
Owoc cały i w przekroju http://365wholfoods.blogspot.com

 

Uprawa i pielęgnacja

 Melon zimowy wymaga długich okresów wegetacji i dojrzewają późną jesienią. Najlepiej rośnie i dojrzewa w sezonach suchych i ciepłych. Ze względu na swoją wielkość, melon zimowy nie pnie się  ale zwykle rozrasta się po powierzchni podłoża. Nasiona możemy wysiewać bezpośredni w nasłonecznionym miejscu ogrodu, gdy minie zagrożenie wiosennych przymrozków. Najlepiej po 15 maja. Można również wykonać rozsadę w marcu w pojemnikach lub multipletach. Wykorzystujemy do tego ziemi ogrodniczej lub substratu torfowego. Gdy pojawi się od 5 do 6 liści wysadzamy do gruntu. Ze względu na specyfikę naszego klimatu proponuję uprawę w szklarniach lub tunelach foliowych dla zapewnienia optymalnych warunków uprawy.

Melon zimowy uprawiany w gruncie be podpór www.botanic.jp.
Melon zimowy uprawiany w gruncie be podpór www.botanic.jp.
Melon zimowy uprawiany na pionowych konstrukcjach www.botanic.jp.
Melon zimowy uprawiany na pionowych konstrukcjach www.botanic.jp.

Podczas wegetacji mogą atakować go przędziorki , mszyce , nicieni oraz choroby typowe dla rodziny dyniowatych

 

 Zastosowanie zimowego melona

Przy mnogości światowych kuchni można odnaleźć wiele inspiracji i zastosowań zimowego melona. Ilość możliwości  jest praktycznie nieograniczona. Łagodny smak tego owocu sprawia że  często staje się składnikiem  zup z kurczaka, wieprzowiny, cebuli. Skórkę tego melona wykorzystuje się do wykonania słodkich marynat i konserwowanych specjałów.

W Japonii często młode owoce spożywa się jako dodatek do owoców morza, lekko parzony i doprawione sosem sojowym. 

W Indiach i w części Afryki, melony te jest spożywa się gdy są młode i miękkie, krojone w cienkie plasterki lub posiekane wraz  ryżem z warzywami i curry.

Chińczycy jadali zimowy melon od wieków, a ich najbardziej zachwalanym daniem jest zupa zwana „dong gwa jong” Jest to zupa przypominająca rosół na bazie mięsa i warzyw umieszczona w wnętrzu melona i w nim gotowana. Na znak pomyślności na skórce wyryty jest symbol feniksa lub smoka.

Nasiona tego melona można również kupić w Polsce, spotykane są w sklepach internetowych oraz allegro.

 

Krakowski Ogrodnik