Pigwa czy pigwowiec?

Pigwa czy pigwowiec?

Pigwa i pigwowiec mają podobne nazwy i często są ze sobą mylone.  Jednak to dwie różne rośliny. Są one wprawdzie spokrewnione, ale różnią się wyglądem, wielkością, kształtem i wielkością owoców oraz kolorem kwiatów. To co je łączy to fakt, iż wydają niezwykle aromatyczne owoce, doskonałe na przetwory oraz dodatek do herbaty. 

Drzewko Pigwy (lewa strona). Krzew Pigwowca (prawa strona)
Drzewko Pigwy (lewa strona). Krzew Pigwowca (prawa strona)

Pigwa to drzewo a pigwowiec jest krzewem najczęściej z kolcami i dość często sadzony jest  w przydomowych ogródkach  pojedynczo roślina, w rabatach z innymi roślinami lub jako malowniczy niski żywopłot.

Owoce Pigwy (lewa strona). Owoce Pigwowca (prawa strona)
Owoce Pigwy (lewa strona). Owoce Pigwowca (prawa strona)

Owoce pigwy są gruszkowate i duże a pigwowca małe i kuliste.

Coraz częściej można spotkać owoce w sprzedaży bezpośredniej. Zaczynamy doceniać właściwości tego niepozornego, pysznego owocu.

Najbardziej popularny jest  u nas  pigwowiec japoński oraz Pigwa pospolita.

Jeśli chodzi o smak, osobiście wolę pigwowca, chociaż owoce są zdecydowanie mniejsze od pigwy, to są bardziej aromatyczne i bardziej kwaśne.

555
Owoce Pigwy (lewa strona). Owoce Pigwowca (prawa strona)

Kwiaty mają podobny kształt ale różni ich kolor jak i wielkość :).U pigwy są większe i białe lub bladoróżowe, a u pigwowca od żółtych, po przez pomarańczowe aż do czerwonych.

Owoce pigwy oraz pigwowca, można traktować jak cytrynę ścierając z nich skórkę, dodając do deserów czy innych potraw. Są doskonałe na przetwory, a ponieważ zawierają dużo pektyn, mają dobre właściwości żelujące. Bomba witaminy C 🙂

Owoce zbiera się późną jesienią, nawet po pierwszych przymrozkach.

Trzeba pamiętać, że łatwiejszy w uprawie jest pigwowiec. W przeciwieństwie do Pigwy lepiej znosi mrozy.

Nalewka z owoców pigwowca

Składniki:
1 kg owoców pigwowca japońskiego – waga owoców bo usunięciu pestek
0,5 kg cukru
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódki 40%

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce pigwowca umyć, pokroić w kostkę, pestki odrzucić i zalać spirytusem zmieszanym z wódka na 4 tygodnie, co kilka dni potrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w słoju zasypać cukrem. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zlać syrop i połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem.
Nalewka klaruje się długo, jest kwaskowa w smaku i bardzo aromatyczna.
Dojrzewa 3 miesiące w chłodnym miejscu.

Owoce w słoju, po zlaniu syropu, można zalać jeszcze raz wódką na 5 tygodni, bez dosładzania. W ten sposób uzyskamy dodatkową porcje całkiem niezłej nalewki.
Owoce pigwowca najlepiej zbierać po drugiej połowie października.

Konfitura z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  1. Owoce umyć, obrać i pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki – następnie zważyć aby uzyskać jeden kg
  2. W garnku zagotować wodę i dodać pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i smażyć, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje.
  3. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do nich konfiturę.
  4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Krakowski Ogrodnik

Sadzenie i pielęgnacja winorośli

 

IMG_20130927_134123Stanowisko

Do posadzenia winorośli wybieramy miejsce pod południowymi, wschodnimi lub zachodnimi ścianami, osłonięte od wiatru i nasłonecznione. Warto zapewnić im silne podpory np. kratka, pergola, altana.

Wymagania glebowe

Winorośl wymaga gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6.5 – 7.2). Gorszy wzrost obserwuje się na glebach podmokłych. Przed posadzeniem glebę można użyźnić kompostem, odkwaszonym torfem lub żyzną ziemią. Nie stosować nawozów naturalnych bezpośrednio pod korzenie.

 

Sposób sadzenia

Sadzonkę posadzić w zagłębieniu  do wysokości zielonego pędu. Po wsadzeniu obficie podlać i w razie suszy nadal podlewać.

Nawożenie

Nawozić nawozami wieloskładnikowymi lub niewielkimi ilościami dobrze przefermentowanych nawozów naturalnych. Przenawożenie nawozami z wysoką zawartością azotu powoduje zmniejszenie plonów oraz osłabienie odporności na mróz.

Podlewanie

Podlewać młode sadzonki w okresie suszy.

Zabezpieczenie przed mrozem

Przyciąć do zdrewniałej latorośli (trzeba pozostawić minimum 3-4 oczka), kopczykować lekką glebą.

IMG_20130927_134103Cięcie młodych krzewów

Wiosną, około połowy kwietnia (w zależności od temperatury), odkryć. Przyciąć do wysokości 3 – 4 oczek. Po rozwinięciu się oczek pozostawić na latorośli tylko 2 największe, resztę usunąć przez wyłamanie.

Cięcie dorosłych krzewów

Dorosłe krzewy wymagają silnego cięcia za względu na dużą plenność większości odmian. Słabe cięcie lub jego brak powoduje znaczne pogorszenie jakości owoców (wielkość, zawartość cukru). Krzewy należy ukształtować w odpowiednią do stanowiska formę: – otwarty grunt – sznur Guyota, forma drzewka, „parasol”, sznur poziomy (kurtyna), różne rodzaje pergoli – przy ścianach – warkocz, wielopoziomowe formy Guyota, sznur skośny pochyły, forma Thomery ze stałymi ramionami.

Krakowski Ogrodnik