Wisteria – Glicynia – Dlaczego nie kwitnie ?

wisteria=glicyniaWisteria w tym roku wśród klientów szkółek ogrodniczych cieszy się wielkim zainteresowaniem ze względu na ciekawy wygląd samej rośliny jak i jej wspaniałych kwiatów. Często jednak zdarza się, że pomimo zapewnienia roślinie optymalnych warunków glebowych, nawożenia i nawadniania glicynia nie chce kwitnąć przez wiele lat. Najczęściej tajemnica tkwi w odpowiednim cięciu roślin. Jak i kiedy ciąć glicynię, aby pobudzić ją do kwitnienia?

Glicynie to wspaniale kwitnące i silnie rosnącobrazek_119_2e pnącza owijające się wokół podpory pędami. W Polsce najczęściej uprawia się dwa gatunki  – glicynię chińską ( Wisteria sinensis) oraz glicynię kwiecistą ( Wisteria floribunda). Glicynia chińska owija się prawoskrętnie natomiast kwiecista lewoskrętnie. Silny wzrost od 1-3 m rocznie, powoduje, że szybko obrastają wszelkie konstrukcję, osiągając w sprzyjających warunkach wysokość nawet 10 m. Kwitną od maja do czerwca. Kwiaty zebrane są w grona jak np. u robini akacjowatej , które u niektórych odmian mogą osiągać nawet 80 cm długości. Kolor kwiatów zależy od odmian, ale najczęściej są to kolory niebieskie, fioletowe, białe i różowe. Glicynia chińska zakwita nieco wcześniej niż kwiecista i ma nieco większe od niej kwiaty za to w krótszych kwiatostanach.

glicyniaZastosowanie

Wisterie idealnie nadają się do obsadzania większych pergoli oraz ścian budynków. Należy jednak pamiętać aby zapewnić im bardzo mocne podpory.wisteria-vine-robin-lynne-schwind

188224f20b3ba6f2Glicynie nie mają wygórowanych wymagań siedliskowych. Jednak wzrostowi sprzyja dość żyzna, umiarkowanie wilgotna ziemia ogrodowa. Najlepszym stanowiskiem jest miejsce osłonięte, dobrze nasłonecznione i cieple. W młodości warto rośliny okrywać na zimę zwłaszcza odmiany szczepione. Zabezpieczamy albo całą roślinę np. włókniną lub słomą albo obsypujemy kopczykiem z ziemi lub kory miejsce szczepienia.P1020703

Cięcie glicyni

cic499cie-2-rok cic499cie-3-rokCzęsto glicynie rosną bujnie i słabo kwitną. Jedną z metod poprawiających kwitnienie jest właściwe cięcie.

Młode rośliny przez pierwsze 2-3 lata powinny rosnąć swobodnie. Dopiero potem powinno się je ciąć dość mocno, pamiętając oczywiście o zachowaniu docelowego kształtu.

Cięcie ogranicza nadmierny wzrost i może przyspieszyć i zwiększyć obfitość kwitnienia. Podstawowe cięcie wisterii wykonuje się latem na przełomie lipca i sierpnia, przycinając większość młodych przyrostów nad 4-5 pąkiem, co stymuluje wytwarzanie jesienią większej liczby pąków kwiatowych. Wiosną wykonujemy jedynie ciecie sanitarne. Usuwamy pędy przemarznięte, chore i cienkie, a przycięte latem możemy skrócić jeszcze bardziej, nawet do 2-3 pąków. Tak prowadzone rośliny można utrzymać w kreślonym kształcie i zapewnić coroczne obfite kwitnienie. Jeśli jednak rośliny mimo naszych wysiłków nie kwitną należy skrócić korzenie boczne  np. szpadlem wczesną wiosną, wbijając go w promieniu około 1,5 do 2 m od rośliny. Powinno to spowodować obfite kwitnie w kolejnym roku.wisteria

 Krakowski Ogrodnik

Uprawa różaneczników i azalii

IMG_1750Uprawa różaneczników i azalii

Najlepszym stanowiskiem do sadzenia odmian zimozielonych jest cieniste lub częściowo ocienione miejsce np. w sąsiedztwie starych drzew lub tarasu. Gatunki o liściach sezonowych takie jak np. azalie dobrze znoszą większe nasłonecznienie. 179972_540910365946995_2089593357_nRośliny doskonale wyglądają w otoczeniu zbiornika wodnego lub w ogrodu skalnego gdzie na tle kamieniu podkreślą swoje walory dekoracyjne Dobrze gdy posadzimy je wśród roślin zimozielonych dla utrzymania trwałej zieleni. Azalie są również jednymi z podstawowych roślin stosowanych w ogrodach stylizowanych na japońskie.

253358_540910062613692_1529236425_nKluczem do sukcesu w uprawie różaneczników, azali i innych wrzosowatych jest właściwe przygotowanie podłoża. Rośliny te wymagają przepuszczalnego i bezwzględnie kwaśnego podłoża o pH 4-5, z dużą zawartością próchnicy. Zaleca się sadzenie krzewów w większych grupach ze względu nie tylko na lepszy efekt dekoracyjny ale również na łatwiejszą ich pielęgnację np. podobne nawożenie oraz podłoże.

Krzewy po posadzeniu wymagają obfitego podlewania, które konieczne jest również w okresach suszy. Bardzo korzystne jest także ściółkowanie ziemi pod krzewami np. mieloną kora sosnową, która zakwasza dodatkowo podłoże oraz pozwala utrzymać stała wilgotność podłoża.944554_540910059280359_567811671_nIMG_1733Różaneczniki i azalie nie wymagają ciecia, usuwamy jedynie pędy przemarznięte lub chore. Bardzo korzystnym zabiegiem jest usuwanie przekwitłych kwiatostanów  bo sprzyja to corocznemu obfitemu, a roślina nie wydatkuje energii na zawiązywanie nasion, jednak należy uważać aby nie uszkodzić przy tym młodych pędów wyrastających tuż pod nimi.

IMG_1828

Zimą gatunki zimozielone warto jest zabezpieczyć przed mrozami zwłaszcza w pierwszych latach uprawy. W tym celu tworzymy kopczyki z kory sosnowej u podstawy rośliny i okrywamy koronę warstwą białej włókniny lub słomy. Nie należy do tego stosować ciemnych materiałów, foli oraz innych materiałów nieprzepuszczalnych, gdyż może prowadzić do poparzenia roślin w czasie późnozimowych słonecznych dni.

Krakowski Ogrodnik

 

Jagody goji – najzdrowsze owoce świata

jagody_gojiOd kilku lat jagody goji (kolcowój chiński Lycium chinensis zwany też tybetańskim i kolcowój pospolity Lycium barbarum) stały się w naszym kraju coraz bardziej znane i coraz częściej spożywane dzięki swoim drogocennym właściwością . Są sprowadzane z krajów Dalekiego Wschodu. Owoce tej rośliny od wieków stosowane są w medycynie chińskiej, japońskiej, koreańskiej i tybetańskiej.

 

Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe
oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.

 

fnrazmOwoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg!

 

Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.

 

Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia – to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.

Niewiele osób wie, że tę cenną roślinę z powodzeniem można uprawiać
w ogrodzie lub na działce.

Dobrze sprawdza się w roli luźnego, naturalnego żywopłotu lub jako roślina na trudne stanowiska, np. karpy. Rośnie szybko, osiągając od 1 do 3 m wysokości. Jej łukowato zwisające gałązki pokryte są kolcami. W październiku dojrzewają na nich delikatne owoce – różowe, czerwone lub purpurowe.

Jagody Goji nie mają specjalnych wymagań glebowych, są odporne na zasolenie, mrozoodporne do -30 stopni Celsjusza, znoszą cień i suszę. Ważne, by korzenie nie stały w wodzie. Owoce odmiany uprawnej pojawiają się w drugim, trzecim roku po zasadzeniu. Są tak delikatne, że lepiej je strząsać z krzewu, niż zrywać, nie tracą wówczas tylu cennych substancji. Lubi obornik (jak inne psiankowate). Polecam uprawę we własnym ogrodzie (roślina nadaje się do uprawy w polskim klimacie, na rynku dostępne są sadzonki).

Krakowski Ogrodnik

Truskawka pnąca, wisząca na krakowskim balkonie :)

IMG_1676
Nasza pierwsza tegoroczna truskawka.
IMG_1677
Pola w akcji 🙂

Trzy tygodnie wspólnie z córką kupiliśmy kolejne dwie truskawki pnące. W zeszłym roku nabyliśmy już jedną ale nadal zbiera się po zimie a te nas urzekły wspaniałymi kwiatami. Dzisiaj zebraliśmy ju z pierwszy plon w postaci jednej, pięknej i dorodnej truskawki. Mówiąc zebraliśmy mam na myśli moją córkę, która nie mogła się oprzeć widokowi i chęci spróbowania tego owocu. Na moje pytanie czy da kawałek tacie odpowiedziała stanowczo „Nie” i zjadła ją ze smakiem . Powiedziała tylko, że była smaczna. Więc wierze na słowo i czekam na następne bo już dojrzewają i sam jak się uda ocenie :).

Uprawa truskawek pnących.

truskawkaTruskawki pnące – są to prawdziwe truskawki, od zwykłych różni je tylko sposób uprawy. Moim zdaniem są trochę słodsze od tradycyjne..
Są to truskawki „powtarzające się” tzn. takie które przez cały okres wegetacji wydają owoce. Gdy zasadzi się je w ziemi i podeprze, to stają się pnące. Można również posadzić je w wiszących donicach i powiesić na balkonie. Należy jednak pamiętać o ich częstym podlewaniu. Wytwarzają one dużo rozłogów, które pną się po podpórce w górę lub zwisają jeśli umieścimy je w wiszących pojemnikach. Truskawki pnące określa się też mianem wiszących lub szpalerowych.
Owoce w takiej formie uprawia się zazwyczaj na balkonie lub tarasie. Warto uprawiać je na nasłonecznionym stanowisku, żeby były duże, dojrzałe i po prostu smaczne.
Roślina wydaje w pełni wartościowe owoce przez około trzy lata, po tym okresie owoców na krzaczku jest mniej i są dużo mniejsze.
Najkorzystniejsze dla truskawki jest stanowisko nasłonecznione i zaciszne.
Truskawki dobrze rosną w ziemi zasobnej w próchnicę oraz składniki pokarmowe.
Rośliny należy podlewać zawsze wtedy, gdy nie mają one wilgotnego podłoża. Nie wolno o tym zapominać. Przesuszenie powoduje schnięcie liści i słabe plonowanie. Owoce, które były w trakcie dojrzewania zasychają i są bez smaku.
Najlepszy dla truskawek jest nawóz organiczny, obornik lub kompost. W przypadku truskawek pnących uprawianych na tarasie czy balkonie polecany jest kompost lub biohumus w płynie. Można też zastosować obornik granulowany obecnie ogólnie dostępny .
Rozmnażanie – Rozmnażamy truskawki odcinając od dorosłych bylin rozłogi.
Truskawki kwitną i owocują przez całe lato, aż do późnej jesieni.
Zimować można w pomieszczeniach nieogrzewanych, w piwnicach, my preferujemy i praktykujemy zimowanie na zewnątrz. W tym celu wykopujemy dołek w ziemi i wkładamy do niego doniczkę z truskawką. Niczym nie przykrywamy.
Krakowski Ogrodnik
www.mpgarden.pl

Przydomowy ogród owocowy

IMG_1587Zakładając ogród przydomowy nie zapominajmy o posadzeniu w nim roślin, które nie tylko staną się jego ozdobą, ale również uraczą nas pysznymi owocami. Szczególnie powinniśmy o tym pamiętać gdy z ogrodu korzystają również dzieci. Z pewnością wspólna uprawa i pielęgnacja krzewów owocowych i późniejszy zbiór owoców sprawi wiele radości naszym pociechom jak i nam samym.
Posiadając większy ogród możemy wydzielić osobne miejsce pod mały sad i rabaty z krzewami owocowymi, gdy jednak nie mamy odpowiedniej ilości miejsca z powodzeniem możemy umieścić pożyteczne rośliny pomiędzy roślinami ozdobnymi. W bardzo małych ogrodach można sadzić miniaturowe gatunki jabłoni, grusz czy brzoskwini, które dodadzą atrakcyjności rabat, a przy okazji zapewnią nam smaczne owoce. IMG_1596
Wybierając po raz pierwszy drzewka owocowe do ogrodu warto wybierać odmiany odporne na mrozy, choroby i ataki szkodników.
Dla początkujących sadowników polecam rozpoczęcie owocowej przygody z truskawkami, poziomkami , borówką amerykańską, agrestem,malinami oraz wiśnią, jabłonkami. Wybierając jabłonie pamiętajmy o tym aby wybierać odmiany kwitnące w tym samy czasie co spowduje ich przepylenie i wydanie owoców.
Drzewa i krzewy owocowe najlepiej rosną i owocują na glebach gliniasto-piaszczystych, średnio zwięzłych, próchnicznych i zasobnych w wodę. Gleby zbyt lekkie można jednak wzbogacić w próchnicę dodając do nich kompost czy obornik. Najodpowiedniejszy odczyn gleby
to pH 5,5-6,5, za wyjątkiem borówki wysokiej, która wymaga gleby kwaśnej (pH 3,5-4,5).

Oto przykładowy dobór odmian do sadu przydomowego:

 Jabłonie:

odmiany wczesne – Oliwka Żółta (Papierówka), Geneva Elary, Waleria

odmiany średniowczesne – Witos, Sawa, Melfree

odmiany późne – Rubinola, Topaz, Golden Delicious

Grusze:

odmiany wczesne – Faworytka (Klapsa), Red Faworytka

odmiany średniowczesne – Bonkreta Wiliamsa, Red Bonkreta Wiliama, Konferencja

odmiany późne – Carola, Komisówka, Triumf Packhama, General Leclerc

Wiśnie:

odmiany wczesne – Northstar, Sabina, Wczesna Ludwika (tzw. szklanka)

odmiany średniowczesne – Groniasta z Ujfehertoi, Kelleris 16, Panda, Lucyna

odmiany późne – Łutówka

Czereśnie:

odmiany wczesne – Rivan, Wczesna Riversa

odmiany średniowczesne – Burlat, Karesova, Vanda, Vega

odmiany późne – Büttnera Czerwona, Kordia, Van, Regina, Sam

Śliwy:

odmiany wczesne – Sanctus, Hubertus, Cacanska Rana

odmiany średniowczesne – Renkloda Ulena, Węgierka Wczesna, Renkloda Althana, Węgierka Dąbrowicka, Cacanska Lepotica

odmiany późne – Oneida, Węgierka Zwykła

Brzoskwinie:

Harnaś, Iskra, Inka

Morele:

Węgierska Wczesna, Somo

Maliny jesienne:

Polka, Poranna Rosa, Polana

Porzeczka czarna:

Ceres, Tisel, Ruben, Tines, Ben Hope, Ben Tirran

Porzeczka czerwona:

Jonkheer van Tets, Detvan, Rolan, Tatran

Agrest:

Kati, Invicta, Niesłuchowski, Pax, Captivator (odm. bezkolcowe)

Truskawka:

Kama, Kent, Dukat, Real, Senga Sengana

Winorośl:

Aurora, Bianca, Muskat Odeski

Udanej przygody 🙂
Życzy Krakowski Ogrodnik