Sandersonia aurantiaca – sandersonia pomarańczowa

Bildtankstelle_1_028Zastanawiając się co w tym roku posadzić w ogrodzie, postanowiłem skorzystać z zasobów internetu w celu znalezienia ciekawej rośliny nadającej się do uprawy w naszych warunkach klimatycznych. Wertując strony przypadkiem natrafiłem na ciekawą roślinę, która przykuła moja uwagę. Zauroczyły mniej jej pomarańczowe dzwonkowate kwiaty. Pozwolę sobie przybliżyć Wam kilka informacji na temat Sandersoni, bo tak właśnie nazywa się ta roślina.


Opis

Roślina ta dziko rośnie w Republice Południowej Afryki i w Suazi, na wilgotnych łąkach, na wysokości 600–2000 m n.p.m.

Organem podziemnym tej rośliny jest mała, soczysta bulwa w kształcie litery V, z której wyrasta pęd o długości kilkudziesięciu centymetrów pokryty wąskimi, lancetowatymi liśćmi. Z bulw o masie do 3 g nie otrzymuje się kwiatów, natomiast bulwy, które ważą 3–10 g, dają jeden pęd z co najmniej 15–20 kwiatami. Największe bulwy, o masie powyżej 10 g, tworzą bardzo silne pędy rozgałęziające się tuż pod pierwszym kwiatem. W czasie wegetacji bulwy mateczne zamierają, a na ich miejsce tworzą się bulwy przybyszowe. W górnej części pędu, z kątów liści wyrastają łukowato wygięte szypułki zakończone dzwonkowatymi, pomarańczowymi lub żółtymi kwiatami

Zastosowanie:

zbozi_002226_001988Sandersonia pomarańczowa, z uwagi na efektowne kwiaty, jest uprawiana jako roślina ogrodowa oraz na kwiat cięty. Kwiaty sandersonii są bardzo cenione w bukieciarstwie ze względu na interesujący kształt kwiatów, przypominający dzwonki . Największym producentem sandersonii jest Nowa Zelandia, gdzie uprawia się ją na eksport w postaci materiału sadzeniowego  i kwiatów ciętych.

W Nowej Zelandii w ostatnich latach wyhodowano dwa kultywary tego gatunku: ‚Phoe­nix’ o pomarańczowych kwiatach i ‚Golden Lights’ o kwiatach złotożółtych.

 

Uprawa i przechowywanie

Bulwy należy wysadzać wiosną po ustąpieniu ryzyka przymrozków, na głębokości około 10 cm, w odstępie 15 cm. Można również sadzić ją w pojemnikach na podobnej głębokości. Przed sadzeniem każdą V-kształtną bulwę należy podzielić na dwie, możliwie równe części. Rośliny wymagają podłoża lekkiego, przepuszczalnego, wzboga­conego w materię organiczną, o pH 5,5–6,5.

Sandersonia preferuje stanowiska słoneczne, w upalne dni należy jednak chronić ją przed przegrzaniem, które powoduje wiotczenie pędów i zasychanie pąków. Kwitnie prawie przez całe lato od lipca do sierpnia. Rośliny należy systematyczne podlewać, nie dopuszczając do przesychania podłoża. Od trzeciego tygodnia wzrostu do zakwitnięcia zaleca się nawożenie nawozem wieloskładnikowym.  Sandersonia pomarańczowa nie jest mrozoodporna. W Polsce bulwy należy wykopać z gruntu i zimować w piasku lub torfie, w temperaturze 10–12 °C po ówczesnym 20 minutowym namoczeniu w Topsinie i wysuszeniu bulw.sander1

W przypadku uprawy doniczkowej po przekwitnięciu należy stopniowo zaprzestać podlewania i bez wykopywania bulw przechować pojemnik w suchym miejscu, w tej samej temperaturze.

Rozmnażanie

sandersonia_2Dwuramienne bulwy po kilkumiesięcznym okresie spoczynku, rozcina się lub rozłamuje na dwie, możliwie równe części. Po przeschnięciu, na 2 tygodnie przed sadzeniem, „podkiełkowuje” się bulwy w pomieszczeniu o temperaturze 25°C, przykryte wilgotnym wermikulitem dla ochrony przed wysychaniem. Sadzenie bulw niepodzielonych przedłuża uprawę, gdyż pęd z drugiego rozgałęzienia bulwy wyrasta z opóźnieniem i jest słabszej jakości.

Sandersonię można także rozmnażać z nasion; w jednej torebce nasiennej znajduje się ich nawet 50–70. Bulwy zdolne do wydania dobrej jakości kwiatów ciętych otrzymuje się dopiero po 3 sezonach uprawy roślin otrzymanych z nasion.

Szybkie rozmnażanie nowości odmianowych odbywa się w kulturach in vitro.

Udanej uprawy życzy

Krakowski Ogrodnik

Salix udensis ‚ Sekka’ – wierzba sachalińska (w. smocza)

wierzba_sachalinska_sekka9Postaram się przybliżyć trochę mniej znaną ale bardzo ciekawą wierzbę, którą z powodzeniem możemy posadzić w mniejszych jak i większych ogrodach. Jest bardzo dekoracyjna ze względu na interesujący kształt pędów oraz kotki, które na wionę cieszą niemal każdego 🙂 Kiedyś dostałem od znajomego ogrodnika amatora kilka pędów tej wierzby nie wiedząc  wtedy jak się nazywa i jak rośnie. Posadziłem ją na końcu ogrodu w mało widocznym miejscu i całkowicie o niej zapomniałem.  Kiedy się rozrosła, uwidoczniła swoje wspaniałe cechy. Przesadziłem ją w bardzie widoczne miejsce,  w którym do dzisiaj na wiosnę króluje i zwraca na siebie uwagę obserwatorów. 

Opis:
Wierzba sachalińska, nazywana również wierzbą smoczą, to należący do rodziny wierzbowatych, gatunek roślin, pochodzący z Chin i Japonii.
Krzew, dorasta do 3 m wysokości oraz szerokości.  Liście lancetowate, długie na górnej stronie blaszki ciemnozielone, błyszczące, a od spodu omszone o stalowo-zielonym kolorze.

W marcu/kwietniu ukazują się kwiaty (kotki), które są bardzo dekoracyjne ze względu na ich kształt i ilość. Są to duże kotki, nazywane baziami, pokryte biało-srebrnym miękkim „futerkiem”. W trakcie kwitnienia obsypują się stopniowo złocistym pyłkiem. Pędy niezwykłe, czerwonawe, niesymetrycznie rozgałęzione, taśmowato spłaszczone i skręcone na końcach, szczególnie dekoracyjne zimą.

Uprawa i pielęgnacja

Jest  mało wymagająca co do rodzaju gleby. Jak każda wierzba preferuje stanowiska wilgotne. Nie przeszkadza jej okresowe zalewanie.

Preferuje miejsca ciepłe, nasłonecznione, ale może rosnąć i w półcieniu.

Jest  całkowicie odporna na mrozy.salix-sekka salix-sekka2

Wierzba smocza nie wymaga żadnych trudnych zabiegów pielęgnacyjnych. Jest odpowiednia dla początkujących ogrodników.
Sadząc wierzbę można dać pod korzenie trochę kompostu lub obornika. Koniecznie trzeba ją też obficie podlać, a wtedy przyjmie nam się z łatwością.
Ponieważ preferuje wilgotne stanowiska dobrze jest ją podlewać w czasie długotrwałej suszy.
Jak każda wierzba świetnie znosi przycinanie. Będzie jednak ładniej wyglądać po takich zabiegach jeśli nie zapomnimy o jej dokarmianiu, szczególnie jeśli gleba w ogrodzie jest mało żyzna. Obornik i preparaty o wolnym działaniu stosujemy na przełomie III i IV. Jeśli zdecydujemy się na nawozy łatwo rozpuszczalne, to możemy je stosować od końca III do końca VI.
Ponieważ wierzbę smoczą uprawia się ze względu na dekoracyjne pędy, inaczej przebiega jej przycinanie. Powinno się ono odbywać co drugi rok. W tym czasie pod koniec zimy wycina się połowę pędów aż do samej ziemi. Pozostałe przycina się lekko, tak aby nie stały się inwazyjne.
W razie ataku mszyc lub grzybów należy zastosować odpowiednie środki chemiczne.

Zastosowanie
Leht Salix udensis SekkaRoślina szczególnie polecana do sadzenia w pobliżu wody (świetnie znosi okresowe zalewanie).
Wierzba sachalińska jest odporna na zanieczyszczenia atmosferyczne, nadaje się więc do nasadzeń w dużych miastach i okręgach przemysłowych.
Wiele osób sadzi wierzbę sachalińską ze względu na tworzone przez nią, na zakończeniach pędów, dekoracyjne, osobliwe narośla przypominające pastorał. To od ich nietypowego wyglądu roślina otrzymała określenie „smocza”. Są czerwonawe, spłaszczone, wstęgowane, skręcone na końcach. Wydaje się jakby kilka zrosło się ze sobą. Efekt ten widoczny jest szczególnie zimą, kiedy roślina pozbawiona jest liści. (Należy pamiętać, że tylko część pędów posiada te cechy.)
Oryginalne pędy tej wierzby sprawiają, że jest ona wykorzystywana we florystyce. Pięknie prezentuje się w wiosennym wazonie.
Można ją polecić do aranżacji ogrodowych w stylu japońskim.

Kwiaty wierzby sachalińskiej są bardzo miododajne i stanowią jedno z pierwszych źródeł pokarmu dla pszczół.

Rozmnażanie

Można rozmnażać przez zdrewniałe pędy i sadzić bezpośrednio do podłoża. Drugi sposobem jest podział więksyzch egzemplarzy. W obu przypadkach bardzo dobrze się przyjmuje.

Krakowski Ogrodnik

Barwienie jaj naturalnymi sposobami

jak_barwic_jajkaJajka pięknie zdobione są symbolem odradzającego się życia. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w Wielkanocnym koszyku i na Wielkanocnym stole. Ja sam nie wyobrażam sobie aby w moim koszyczku ze święconką nie znalazły się jajka zafarbowane łuskami cebuli. W dzieciństwie razem z babcią wykonywaliśmy w ten sposób kraszanki  i jest to dla mnie nieodzowny element rodzinnej tradycji, który praktykuję do dzisiaj .

Barwiąc jajka musimy pamiętać, że są one przeznaczone do jedzenia. Warto więc nadać im pięknego ale i zdrowego koloru bez wykorzystania coraz popularniejszych sztucznych barwników.

W naszych inspiracjach wielkanocnych i pracy twórczej podczas barwienia jajek pomogą wszechobecne i niezawodne rośliny.

Nie trzeba kupować sztucznych barwników, których składniki chemiczne mogą wnikać przez skorupkę jajka. Nasze mamy i babcie barwiły pisanki wyłącznie naturalnymi sposobami.

Zachęcając dzieci do wspólnej zabawy sprawimy im wiele radości, a przy okazji wspólnie spędzimy miłe chwile, które będą wspominać w przyszłości.

Pisanki od  kraszanek różnią się tym, że te pierwsze posiadają liczne wzorki i malunki, drugie natomiast barwione są na jeden kolor. Oczywiście podczas farbowania jajek duże znaczenie ma naturalny kolor skorupki, ponieważ to od niego zależy intensywność przyszłego koloru. Najlepszy efekt uzyskamy farbując jaja o białym kolarze skorupki.

Niżej przedstawię Wam kilka sprawdzonych naturalnych metod barwienia jaj.

 Barwienie

Kraszanki w szerokiej palecie barw możemy otrzymać poprzez gotowanie jaj z owocami lub fragmentami roślin jak np. liście, łuski cebul, łupiny lub sok z owoców itp.

Zobaczcie, jak zafarbować jajka na pomarańczowo, czarno, żółto, zielono, różowo i fioletowo.

Tradycyjne sposoby barwienia jajek.

  • Czerwone jajka uzyskamy przez zamoczenie jaj w wywarze z owoców czarnego bzu, olchowych szyszek lub kory dębu.
  • Niebieskie jaja otrzymamy poprzez gotowanie jajek w wywarze z owoców tarniny, liści czerwonej kapusty ( dłużej gotując uzyskamy kolor granatowy) lub borówki amerykańskiejIMG_2763
  • Fioletowy  kolor kraszanek uzyskamy dodając do wrzątku płatki ciemnej odmiany malwy lub używając roślin potrzebnych do stworzenia niebieskiego oraz czerwonego koloru. Jak wiadomo, łącząc barwę niebieską z barwą czerwoną, otrzymamy piękny fiolet.
  • Różową barwę jajkom nada mocno rozcieńczony sok z buraka, żurawina, mrożone maliny
  • Żółty kolor otrzymamy poprzez gotowanie jaj w wywarze z suszonych jaskrów polnych, łupin cebuli oraz liści olchy i brzozy, kurkuma, curry lub esencją z herbaty

    oeuf_teintures_curcuma
    Kurkuma
  • Żółto – złoty z kory młodej jabłoni lub płatków kwiatu nagietka
  • Złote pisanki  uzyskamy po dodaniu do gorącej wody łupin orzecha oraz cebuli, pamiętając przy tym, że cebuli ma być znacznie więcej.
  • Brązowe  stworzymy podczas moczenia w gorącej wodzie igieł jodły, łupin orzecha lub wywaru z kawy lub gotując dłużej w wywarze z łupin cebuli
  • Zielony to kolor ściśle związany jest z wiosną świętami Wielkanocnymi, to na niego z utęsknieniem czekamy przez całą zimę. Aby uzyskać  zielone pisanki, należy umieścić je w wywarze z pokrzywy lub trawy, młode żyto lub liście barwinka, szczypiorek
  • Pomarańczową barwę uzyskamy wsadzając jajka do wrzątku z dynią lub marchwią.
  • Czarne – uzyskamy za pomocą wywaru z kory dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego

Wcześniej można wyrysować na skorupce wzór stopionym woskiem lub wydrapać motyw ostrym narzędziem (grubą igłą, scyzorykiem, szydłem) po zabarwieniu jajek.

Aby utrwalić powstałe kolory warto do wywarów dodać odrobinę octu, ponadto chcąc poprawić ich wygląd możemy przetrzeć je na koniec ściereczką namoczoną w oleju.

Maczając jaja w słonej wodzie przed gotowaniem, unikniemy ich pękania.

Życzę wszystkim kolorowych i wesołych jajek 🙂
Krakowski  Ogrodnik

 

Zamiokulkas zamiolistny – Uprawa i pielęgnacja

Mój Zamiokulkas - to roślina która zniosła już naprawdę wiele, a cały czas wygląda imponująco :)
Mój Zamiokulkas – to roślina która zniosła już naprawdę wiele, a cały czas wygląda imponująco 🙂

Dzisiaj przedstawię Wam jedną z żelaznych roślin do uprawy w Naszych domach. Zamiokulkas bo to o nim mowa, pasuje do każdego wnętrza czy to nowoczesnego czy tradycyjnego. Bardzo dobrze sprawdza się w domach handlowych, biurach gdzie nie zawsze może liczyć na odpowiednią opiekę i traktowanie. Świetnie znosi cień i dotykanie przez ludzi oraz nie wymaga obfitego podlewania, czasem jego dłuższy brak wcale mu nie przeszkadza.

Oto kilka rad dotyczących jego uprawy :
– Zamiokulkas najlepiej się czuje w miejscach półcienistych. Może nawet rosnąć w głębi pokoju, w cieniu. Tylko przy silnym niedoborze światła jego liście wyciągają się i są jasnozielone. Ostre słońce zdecydowanie mu szkodzi, wywołując na liściach brązowe plamy tzw. poparzenia słoneczne.
– Roślina lubi ciepło: 20-30 st. C; tylko zimą, gdy odpoczywa, może być chłodniej (16-18st. C).
– Nie znosi nadmiernego podlewania. Zalany okaz traci liście, jego kłącze gnije, roślina zamiera. Zamiokulkas toleruje natomiast krótkotrwałe okresy przesuszenia. Żelazna roślina dla osób zapominających o podlewaniu.
-Zamiokulkas dobrze rośnie zarówno wtedy, gdy powietrze jest suche, jak i wilgotne.
-Młode rośliny przesadzamy co roku, starsze co . dwa, trzy lata, w marcu lub kwietniu. Dobrze jest to robić kiedy korzenie niespełna rozrywaja doniczkę.
Na dnie doniczki musi się znajdować warstwa drenażu. Podłoże powinno być żyzne, próchniczne i przepuszczalne.
Podczas przesadzania uważajmy, aby nie uszkodzić korzeni.
-W okresie wegetacji zasilamy rośliny co 2-3 tygodnie nawozem wieloskładnikowym do roślin zielonych.
Na zdjęciu nasz Zamiokulkas.
Zapraszamy również do zapoznania się z instrukcją rozmnażania Zamiokulkasa, umieszczoną w poprzednich artykułach na mojej stronie http://www.krakowskiogrodnik.pl/?p=38 .
Pozdrawiam
Życzę sukcesów w uprawie.

Krakowski Ogrodnik

Tulipany Rembrandta – Pstrość kwiatów tulipana

IMG_5919 Pstrość kwiatów tulipana

Jest to najpowszechniejsza i najgroźniejsza choroba wirusowa tulipanów. Została ona opisana w XVI wieku, wkrótce po sprowadzeniu tulipanów z Turcji do Europy Zachodniej.
Nikt nie przypuszczał, że wielobarwność kwiatu tulipana może być zjawiskiem patologicznym. Wręcz przeciwnie, wszelkie różnokolorowe i dziwaczne kwiaty tej rośliny były bardzo poszukiwane, a za cebule tych okazów płacono w Holandii krocie
DSC_0357Wirus pstrości tulipana wywołuje zmiany w zabarwieniu liści i kwiatów. Na liściach obserwuje się najczęściej mozaikę, chlorotyczne smugi i plamy oraz srebrzyste lub nekrotyczne linie albo eliptyczne pierścienie. Na kwiatach czerwonych i różowych występują różnobarwne plamy i smugi , spowodowane zwiększoną zawartością lub brakiem pigmentu w niektórych miejscach płatka. U odmian o kwiatach białych i żółtych nie obserwuje się tak wyraźnych zmian w zabarwieniu płatków, aczkolwiek mogą być one nierównomiernie wybarwione.
IMG_5869Wirusy są przenoszone głównie przez mszyce. Można również przenieść wirus w czasie ścinania kwiatów (z sokiem na sekatorze). Dlatego nie wolno ścinać kwiatów zawirusowanych tym samym sekatorem co zdrowe.

Krakowski Ogrodnik

Uprawa warzyw i owoców na balkonie

 


warzywnik_na_podwyzszonej_grzadce_621x0_rozmiar-niestandardowyW obecnych czasach coraz większa liczba społeczeństwa mieszka w blokach, gdzie nie mamy miejsca na własny ogród, ale nic straconego jeśli mamy balkon lub taras.

Nie trzeba mieć ogrodu ze specjalnie wydzielona częścią, przeznaczona dla warzyw i owoców – jest wiele roślin, które można uprawia na bardzo ograniczonej powierzchni jakim jest taras lub balkon. W Rośliny można uprawiać na zagonach wysokich lub niskich, w doniczkach, pojemnikach lub po prostu w workach z podłożem.

W artykule przybliżę kilka sprawdzonych roślin nadających się do uprawy na balkonie 🙂 Musimy jednk pmiętać o utrzymaniu stałej wilgotności podłoża w pojemnikach, do których wysadzimy rośliny, ze względu na ograniczone możliwości samodzielnego pobierania wody przez nie. Warzywa posadzone w gruncie bez większego problemu zdobędą wodę z otoczenia.

Warzywa

salata10Sałata – nadaje się świetnie do uprawy na balkonach. Sadzimy lub wysiewamy ja do podłoża w workach lub donicach. Wysiewamy sukcesywnie do polowy lata

Papryka – Nadaje się świetnie na słoneczne i osłonięte od wiatru balkony. Rozsadę wysadzamy na koniec wiosny lub początkiem lata.

Fasola szparagowa jak i wielkokwiatowa – wysiewamy ją na początku lata gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Fasolę szparagową można uprawiać w donicach lub w workach z podłożem. Fasole wielkokwiatową i tyczne odmiany szparagowej można prowadzić przy podporach z bambusów lub sznurków [podwieszonych do stropu.

Burak czerwony – Odmiany miniaturowe można wysiewać do worków z podłożem lub donic. Nasiona wysiewa się w rozstawie ok. 2,5 cm od siebie. Rośliny można zbierać już od momentu kiedy korzeń osiągnie wymiary piłki golfowej. Wysiewamy sukcesywnie do polowy lata

92421c47bca93b1fMarchew -Wybieram odmiany o krótkich tępo zakończonych lub kulistych korzeniach np. MARCHEW WCZESNA ‚Pariser Markt 4’ i wysiewamy je dość rzadko w donicach lub w workach z podłożem. Wysiew sukcesywnie do połowy lata.

Ogórki – Rozsadę wysadzamy do worków z podłożem lub donic wczesnym latem. Wybieramy odmiany krzaczaste ale jeśli takowych nie dostaniemy zastosujmy podpory w postaci zwisających sznurków. Podlewamy obficie w okresie kwitnienia i w czasie intensywnego pęcznienia owoców.

Rzodkiewka – bardzo łatwa do wysiewu wprost do worków lub donic. Jest doskonałym dodatkiem do letnich sałatek.

Wysiewamy sukcesywnie przez całe lato

Pomidory – coraz popularniejsze, zaraz po ziołach, w uprawie na balkonach i tarasach. Kupując gotową rozsadę i wysadzamy pomidorki zwisająceją po ustąpieniu przymrozków. Możemy również posiać własne pomidory, o ile posiadamy odpowiednią ilość miejsca w domu. Należy wybierać odmiany krzaczaste oraz tzw., koktajlowe. Podlewamy regularnie i nawozimy płynnym nawozem potasowym, Podczas kwitnienia należ potrząsać kwiatostanami lub całymi roślinami aby doszło do zapylenia co spowoduj owocowanie.

Instrukcja uprawy ziemniaków w worku
Instrukcja uprawy ziemniaków w worku

Ziemniaki – ostatnio popularne stało się sadzenie tych typowo gruntowych roślin również na balkonach. Wystarczy wysoki worek z otworem w bocznej ścianie, który umożliwi zbiór bulw. Do worka wsypujemy ziemię i wsadzamy około 4 bulw. które wydadzą nowe ziemniaki.

Zioła

 

z11819599QPraktycznie wszystkie zioła sprawdzają się w uprawie pojemnikowej. Nie potrzebują bardzo zasobnego podłoża. Im uboższe tym ich smak jest intensywniejszy. Musimy pamiętać jednak pamiętać o podlewaniu gdyż łatwo się przesuszają. Idealne do tego typu uprawy jest bazylia, oregano, majeranek, szałwia lekarska, koperek, mięta, pietruszka naciowa.

Owoce na balkonie

Truskawki i poziomki są idealne do uprawy pojemnikowej. Trzeba pamiętać aby miały odpowiednią ilość wody w okresie zawiązywania i rozrastania się owoców. Obecnie w sprzedaży pojawiają się truskawki wiszące, które możemy uprawiać w zwisających pojemnikach i traktować również jako dekorację balkonu. Możemy z powodzeniem sadzić poziomki oraz truskawki w doniczkach balkonowych i zawieszać je na balustradach. Sadzimy w ziemi uniwersalnej o bardzie zasadowym odczynie.

Jabłonie, grusze, brzoskwinie – jedynie odmiany bardzo małe, karłowe nadają się do tego typu uprawy. Poleca się

Grusza
Grusza

odmiany jabłoni ‘Maypole’ i ‘Ballerina’, Należy sadzić je w bardzo dużych, wysokich pojemnikach. Wymagają stale wilgotnego podłoża , musimy o tym pamiętać zwłaszcza w okresach suszy. Zaleca się również nawożenie oraz opryski przeciw chorobą grzybowym jak i szkodnikom.

Borówka wysoka (amerykańska) – dobrze rosną w dużych kubłach , w kwaśnym pozbawionym wapnia podłożu. Zrywamy gdy zaczną nabierać intensywnego koloru aby nie stały się pokarmem dla ptaków odwiedzających nasz taras,

Jeżyna bezkolcowa i malina świetnie rosną w dużych pojemnikach, najlepiej gdy zastosujemy do ich uprawy szerokie donice oraz podpory. Jeżynie możemy zapewnić drabinki do których przymocujemy dość długie pędy.

Porzeczka czarna czerwona i biała – dobrze sprawdzają się w uprawie pojemnikowej ale musimy zapewnić im słońce i wysoką wilgotność podłoża. Należy jednak wybierać odmiany o ograniczonym wzroście lub intensywnie przycinać szybciej rosnące.

Życzę udanych plonów

Krakowski Ogrodnik

 

 

EKO –EKONOMIA W PODLEWANIU ROŚLIN

Watering flowersAby być EKO nie wystarczy tylko segregowanie śmieci. Można również racjonalnie wykorzystywać wodę, która jest potrzebna do życia nam , zwierzętom  i naszym ukochanym roślinom . Stosując się do kilku poniższych zasad w codziennym życiu nie tylko będziemy EKO-Ogrodnikami ale również nasze finanse ulegną poprawie 🙂

  • Podlewanie trawnika i rabat najlepiej robić rano lub wieczorem ziemia jest wtedy chłodna co ogranicza odparowywanie wody z podłoża
  • Ściółkujmy rabaty agrotkaniną, korą, które zatrzymują wodę i ograniczają jej straty z rabat. Zapobiegają również nadmiernemu wzrostowi chwastów, które konkurują z roślinami o wodę.
  • Zraszacze w ogrodzie ustawmy tak aby podlewały rabaty i trawnik, a nie płot i chodnik
  • Na wąż ogrodowy załóżmy końcówkę, która pozwoli na regulowanie ciśnienia i rodzaju strumienia wody.
  • Podlewając rośliny za pomocą konewki złóżmy sitko, które pozwoli na zmniejszenie strumienia wody. Podlewając rośliny bez sitka kierujemy na nie silny strumień wody, która szybko spływa po ziemi zamiast w nią wsiąkać i trafiać do korzeni,
  • Świetną sprawą są pojemniki na deszczówkę beczki, wanny, wiadra, które możemy umieścić pod rynnami a następnie podlewać taka woda rośliny w domu i w ogrodzie. Można również wkopać większe zbiorniki w ziemię, które będą zbierać nadmiar wody z otoczenia i za pomocą pompy wprowadzana na rabaty,
    2b2e8349d4ac2a34med
  • W okresie zimowym możemy zbierać śnieg do wiader, pojemników i go rozpuszczać uzyskując w ten sposób wodę do podlewania,
  • Czyszcząc oczko wodę, wymieniając wodę, starą wylejmy na rabaty lub zmagazynujmy w pojemnikach i podlewajmy nią roślinyz11037330Q,Magazynowanie-wody-deszczowej

 

  • Podczas planowania ogrodu warto sadzić koło siebie rośliny o podobnych wymaganiach wodnych
  • Używając do uzdatniania ziemi kompostu, trocin, kory, obornika czy torfu zwiększymy pojemność wodną podłoża
  • Myjąc owoce lub warzywa przechwytujmy wodę do miski.
  • Zmieniając lub podmieniając wodę w akwarium odlejmy ja do wiadra , jest to bogate źródło substancji odżywczych dzięki którym rośliny będą zielone i bujnie rosły
  • Dużo wartościowych składników pokarmowych, które zasilą Twoje rośliny zawiera także woda, w której gotowały się ziemniaki lub jajka ale może być stosowana jako dodatek, raczej nie zalecam podlewania tylko taka wodą.
  • Niedopita herbat czy kawa bez cukru z powodzeniem może posłużyć do podlania kwiatów w domu, a fusy mogą zasilić kompostownik lub po prostu zostać wymieszane z podłożem co spowoduje poprawienie jego właściwości
  • Stojąca zbyt długo po otwarciu woda butelkowana z powodzeniem może zostać użyta do podlania roślin nawet ta mineralizowana.

Tak uzyskana woda może Nam posłużyć do podlewania kwiatów w domu, na balkonie oraz w ogrodzie. Ważne jest przede wszystkim to aby nie była to woda z jaką kol wiek substancją chemiczną np. płynem do naczyń, proszkiem do prania czy środkiem czyszczącym. Mogłoby to spowodować niepożądane skutki jakimi będzie śmierć Naszych ukochanych roślin.

Krakowski Ogrodnik

www.mpgarden.pl

Kapusta ozdobna – kwiat czy warzywo?

Zaintrygowała mnie ostatnio kapusta ozdobna. Już od dawna chciałem ją mieć w swoim ogrodzie. Ostatnio podczas zakupów, odwiedzając dział z nasionami napotkałem na swojej drodze nasiona tej rośliny i jak to często ze mną bywa, postanowiłem je zabrać do domu.kapusta_ozdobna_3

Interesujące, przypominające kwiaty róż  rozetki w pastelowych kolorach cieszą się coraz większą popularnością wśród stale powierzającej się grupie zwolenników kapusty ozdobnej. Jest doskonałym dodatkiem do różnych aranżacji florystycznych, ciekawie prezentuje się na rabatach oraz posadzona sama lub z innymi roślinami w pojemniku na balkonie czy tarasie.  Polscy producenci roślin dbają o to, by przybywały nowe odmiany.

Postaram się przybliżyć choć trochę tajniki uprawy tego ozdobnego warzywa jakim jest kapusta ozdobna 🙂

kapusta_ozdobna_cdOpis:

Kapusta ozdobna jest jedynym gatunkiem kapusty uprawianym w celach dekoracyjnych. W warunkach naturalnych rośnie na południu Europy i w Azji. Uprawiana jest jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Osiąga od 25- 50 centymetrów wysokości. Średnice główki są różne w zależności od odmiany, wahają się od 15 do 30 cm. Jej liście są jej główną ozdobą. Ich barwy są bardzo różne, począwszy od białej i różowej, skończywszy na zielonej oraz fioletowej, a kształt nieco kędzierzawy. Także ich kształt i faktura przyciąga wzrok.  Kapusta ozdobna ma nie tylko piękne liście, ale i ciekawe kwiatostany, złożone z drobnych, żółtych kwiatów. Roślina jest bardzo ozdobną, choć przez niektórych jest krytykowana i uważana za brzydką. Mi osobiście bardzo się podoba. Choćby ze względu na to, że jest stosunkowo mało roślin, które dekorują nasze ogrody jesienią a z pewnością w okresie zimowym. Mimo wszystko jest oryginalną rośliną, której nie można nie docenić za wygląd i smak.

Warunki uprawy

PA233017Uprawia się na glebach o umiarkowanej żyzności oraz średniej wilgotności. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, ale nie przeszkadza jej lekki cień. Dobrze jest, kiedy rośnie w osłoniętym od wiatru miejscu.  Najpiękniej kapusta dekoracyjna wybarwia liście w słońcu, dlatego warto posadzić ja w doświetlonym miejscu.

Jej nasiona trzeba wysiać do zimnego inspektu lub na rozsadnik w okresie od marca do maja. Można też zakupić gotową rozsadę i posadzić do gruntu w maju. Ta łatwa w uprawie roślina ma odmiany jednoroczne i dwuletnie, wymagające przykrycia na czas mrozów

Jest łatwa w uprawie, dlatego przy wyborze kwiatów do ogrodu, warto wziąć ją pod uwagę.

Zastosowanie:

Kapustę ozdobną coraz częściej spotykamy w kompozycjach z ciętych kwiatów. Bukiety z jej udziałem coraz częściej goszczą w Naszych domach. Odpowiednio przygotowana i pozbawiona dolnych partii liści do złudzenia przypomina róże. Wykazuje się również bardzo długą trwałością w przeciwieństwie do większości kwiatów ciętych. Ciekawie prezentuje się również na rabatach oraz w wiązankach nagrobnyblog_kn_4616710_7040812_tr_brassica_crane_pinkch.kapusta-ozdobna-i-gerbera_7211355432403  Przed 1 listopada można kupić ją w doniczce. Ma krótką nóżkę i kędzierzawą rozetkę. Można ją po ścięciu włożyć we florystyczną gąbkę nasączoną wodą. W obu postaciach bardzo długo zachowuje świeżość. Niestraszny jej przymrozek i niewielkie opady śniegu.Można sadzić kapustę ozdobną razem z bylinami, roślinami jednorocznymi lub w pojedynczo np. w donicach. Moim zdaniem nadaje ona rabatom dużo uroku, można wypełnić nią puste przestrzenie np. po kwitnących wiosną roślinach cebulowych. Jest jadalna i doskonale się sprawdzi jako dekoracja stołów.

Zimowanie:

Odmiany jednoroczne i dwuletnie zimują w Naszym klimacie zwłaszcza w łagodne zimy . W mroźniejszych okresach należy je jednak osłonić od niekorzystnych warunków środowiska np. białą agrowlókniną, parawanem lub po prostu wykopać i sadzić do  donicy, którą następnie umieszczamy w pomieszczeniu oświetlonym , w którym zapewnimy jej niska ale dodatnia temperaturę. kapusta-ozdobna

Krakowski Ogrodnik

 

Malwa – królowa lata :)

Dzisiaj będąc na zakupach znowu wyszedłem ze sklepu z ogrodniczymi łupami. Nie wiem czy było to spowodowane tęsknotą za sezonem wiosennym czy też zainicjowało to  pięknie świecące słońce, które towarzyszyło mi podczas drogi do sklepu :). Fakt faktem mam nowe nasiona kolejnych interesujących roślin.  Zakupiłem nasiona na kiełki ( brokuł, lucernę i kapustę czerwoną), ozdobną kapustę, którą opisze niebawem oraz Malwę w kolorze czarnym 🙂 I własnie o malwach będzie dzisiejszy post.

blackMalwy wielu osobą kojarzą się z sielskim, wiejskim krajobrazem oraz słonecznym  latem. Piękna czysta aksamitna barwa kwiatów, które występują w bogatej gamie kolorystycznej wzbudza w nas pozytywne emocje. Są to jedne z popularniejszych obecnie roślin w Naszych ogrodach choć przez ostatnie lata głównie spotykane jedynie w wiejskich ogrodach i na krakowskich osiedlach. Teraz wracają do łask wielu miłośników ogrodnictwa. Wykorzystuje się je w ogrodach w wielu stylach, w założeniach naturalistycznych, w ogrodach wiejskich i nowoczesnych gdzie króluje minimalizm.  Bardzo łatwo się ją uprawia i rozmnaża  co czyni z niej żelazną roślinę dla każdego 🙂 Pochodzenie tej swojskiej rośliny jest orientalne, a jej nazwa pochodzi od greckiego słowa malasso czyli zmiękczać. Malwa jest rośliną trwałą ale w naszym klimacie uprawia się ją jako roślinę dwuletnią.

malwa-ogrodowa-mieszankaKrótka charakterystyka 
Malwa jest rośliną o imponujących rozmiarach.  Posiada  proste,  sztywne, szorstko owłosione łodygi wznoszą się na wysokość do około 2 m.

Liście są dłoniaste, klapowane o średnicy do 30 cm. korzeń mocny, palowy. Kwiaty duże, o średnicy 4-5 cm, wyrastające z 2075_1kątów  liści, w górnej części łodygi graniasto skupione, mogą być pojedyncze  półpełne lub pełne. Ale i tak dla mnie te o kwiatach pojedynczych są najładniejsze 🙂 Barwy kwiatów malwy są dość różnorodne: białe, kremowe, żółte (rzadziej spotykane),  różowe, różowo-fioletowe, ciemno czerwone, bordowe oraz  prawie czarne jak u tej dzisiaj zakupionej odmiany ‘Nigra’. Kwitnie od czerwca do do końca września.

Uprawa
Roślina ma niewielkie wymagania glebowe, stanowisko słoneczne lub półcień. Im lepsze warunki jej sprawimy tym dorodniejsze będą  kwiaty. Młode rośliny można ewentualnie okryć lekko na zimę.  Powinno się ja sadzić dość głęboko.

W wilgotne lata malwa może być atakowana przez rdzę ślazową. Porażone liście najlepiej oberwać i spalić.

Aby roślina ponownie zakwitła w tym samym sezonie należy ściąć kwiaty, to spowoduje zawiązanie nowych pąków.

RozmnażanieSONY DSC
Malwy rozmnaża się przez wysiew nasion od maja do czerwca do zimnego inspektu, doniczek lub na rozsadniku. Gdy siewki wytworzą 2-3 liście wysadza się je na miejsca stałe we wrześniu w  odległości 30-50 cm.  Zbiór nasion przeprowadza się w miarę dojrzewania. Malwy maja również zdolność do samoistnego wysiewu nasion, co nie każdemu może odpowiadać, może to spowodować ich nadmierne zagęszczenie oraz występowanie w miejscach w których nie chcemy by się znalazły.  Zaleca się wtedy pilnowanie dojrzewania nasion i ich samodzielny zbiór. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania nawet do 4 lat.


Zastosowanie

wiejski ogródNajczęściej uprawia się malwy w ogrodach wiejskich, w dużych ogrodach nadaje się do tworzenia większych grup, w mniejszych można ją sadzić jako osłony przy ogrodzeniach, murach i wejściach. Świetnie sprawd

250px-VenelleSaintMartin-Ré

zają się jako tło dla niższych roślin. Malwa nadaje się na kwiat cięty. Kwiaty o ciemnej barwie używa się do celów leczniczych oraz do wyrobu barwników spożywczych

Udanej uprawy życzy:

Krakowski Ogrodnik

 

Odmładzanie Draceny

Z wiekiem większość dracen traci dolne liście odsłaniając wysoki, goły pień.Tracąc swoje walory dekoracyjne . Czasem roślina staje się tak duża, że nie mieści Nam się w pomieszczeniu i zaczyna przybierać niezbyt ładny pokrój. Możemy temu przeciwdziałać w bardzo prosty sposób.

Taką roślinę można odmłodzić lub zmniejszyć obcinając około 15 cm jej wierzchołka ( zamieszczona ilustracja). Ścięty czubek ukorzeniamy w wodzie, pieniek pozostawiamy w donicy. Jeśli jest dosyć długi możemy go pociąć na kilka fragmentów około 10-15 cm. Miejsce po cieciu zalewamy odrobiną wosku z roztopionej świecy i czekamy aż zastygnie.  Roślina dzięki temu nie będzie tracić niepotrzebnie wody i zabezpieczymy ranę przed wnikaniem patogenów (podobnie robimy z fragmentami pędu przeznaczonymi do ukorzenienia).  Dracenę podlewamy ją jak zwykle i czekamy z cierpliwością aż wybiją nowe rozety.

Miejsca prawidłowego cięcia
Miejsca prawidłowego cięcia

Ścięty wierzchołek oraz fragmenty łodygi umieszczamy w pojemniku z wodą i czekamy aż wypuszczą korzenie. Następnie umieszczamy sadzonki w doniczce  z wilgotnym podłożem . Możemy zastosować ziemie uniwersalną lub mieszankę substratu torfowego z piaskiem w stosunku 2:1 Dzięki temu zabiegowi uzyskujemy nie jedna, a kilka nowych roślin.

Udanego odmłodzenia draceny

Życzy Krakowski Ogrodnik